Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras, VšĮ

Vištyčio vėjo malūno akustiniai vakarai. Monika Ryškutė - Žimailė. Fleita

Fleita – vienas populiariausių pasaulyje muzikos instrumentų. Jos švelnus, užburiantis, o kartu ir valdingas garsas bene labiausiai primena paukščių čiulbesį. Nors instrumentas daug kam atrodo paprastas, norint jį deramai įvaldyti, prireikia nemažai pastangų. Trečiasis Vištyčio vėjo malūno akustinis vakaras tebūnie skirtas klausytojams, norintiems susipažinti su fleitos muzika ir pasidžiaugti pagaliau atėjusia vasara. Fleita - nuostabus instrumentas, kuris egzistuoja jau dešimtis tūkstančių metų, iki šiandienos jai sukurta tūkstančiai garsių kūrinių. Fleitos muzika paprastai yra žaisminga, tačiau priklausomai nuo kūrinio gali būti ir itin jausminga bei jautri. Kiekvienam besimokančiam groti šiuo instrumentu verta išbandyti pačias garsiausias pasaulyje melodijas ir dainas fleitai, kurių klausant profesionalių muzikantų pirštuose fleita atsiskleidžia visa savo magija.

 

Monika Ryškutė – Žimailė – fleitininkė, kuri jau ne vienerius metus aktyviai koncertuoja įvairiuose Lietuvos miestuose, grodama festivaliuose, kultūriniuose renginiuose bei savo organizuojamuose koncertuose. Be koncertinės veiklos, kurią vykdo su savo ilgamete scenos bičiule, pianiste Goda Palskyte - Mineikiene, Monika jau daugiau nei ketverius metus dirba pedagoginį darbą Kauno rajono meno mokykloje. Monika taip pat yra Lietuvos muzikantų sąjungos narė. Už aktyvią koncertinę veiklą Monikai buvo suteiktas Meno kūrėjo statusas. Kaip profesionali fleitos atlikėja ir muzikantė Monika yra ,,Azumi flutes" kompanijos ir vardo ambasadorė Lietuvoje.

 

Monika baigė fleitos atlikimo meno bakalauro bei magistrantūros studijas Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, Giedriaus Gelgoto klasėje. Bakalauro studijų metu pusei metų išvyko studijuoti į Italiją, Milano mieste esančią Giuseppe Verdi konservatoriją. Po bakalauro studijų Monika dalyvavo įvairiuose meistriškumo kursuose Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje bei Lietuvoje, kur sėmėsi patirties iš garsiausių užsienio muzikos profesionalų. Monika trejus metus pagrečiui mokėsi profesoriaus William Bennett fleitos vasaros mokykloje, kur įgijo neįkainuojamos fleitos atlikimo meno patirties.

 

Neįtikėtina, trečiajame Vištyčio vėjo malūno akustiniame vakare Monika pirmą kartą pasirodys visiškai naujame amplua - fleitininkė, kuri dažniausiai į sceną žengia būdama ansamblinės muzikos dalimi, pirmą kartą gros soliniame fleitos rečitalyje, kuriame skambės C. Debussy, J. S. Bach, J. Andersen bei kitų kompozitorių kūriniai, kurie atskleis ne tik šio magiško instrumento grožį bei subtilumą, bet ir parodys itin plačias fleitos instrumento galimybes.

 

Atvykite, išgirskite, pasinerkite, pamatykite!

Vištyčio vėjo malūno akustiniai vakarai – ne Vištyčio ežero, o kultūros ir muzikos sąskambių potvynis.