
Jau nuo seno Vilkaviškio rajonas garsėja kaip darbščių žmonių kraštas. Dėl šios priežasties Viešoji įstaiga Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras bendradarbiaujant kartu su Gižų kaimo ir „Virbalio vartai“ bendruomenėmis įgyvendina Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą pagal „Vilkaviškio krašto kaimo vietos plėtros 2016 – 2023 m. strategijos“ II prioriteto priemonės „Parama bendradarbiavimui skatinant turizmo rinkodarą“ veiklos sritį „Turizmo rinkodaros skatinimas“.
Rajone gausu kūrėjų apie kurių kokybišką produkciją gandai toli keliauja. Gižų kaimo bendruomenė (Liepų g. 13, Gižai) kviečia į edukacinę kelionę „Gižai – liepų kaimas“. Jei norite išgirsti, kokias istorijas mena šimtmečius skaičiuojanti Gižų liepa, sužinoti, kokias paslaptis saugo Prapuolenių dvaro svirno šikšnosparnis, paskanauti liepžiedžių arbatos ir medaus, išsikepti kvapnų skanėstą – būtinai apsilankykite.
Nuo lopšio iki karsto visada žmogų lydi kasdienės duonos riekė. Kelias labai ilgas ir daug darbo reikalaujantis, todėl bendruomenė „Virbalio vartai“ (Vilniaus g. 13, Virbalis) kviečia visus prisiliesite prie viso duonos gamybos proceso: nuo žemės dirbimo ir javų sėjos iki garuojančio kepalo ant stalo. Užsisakę edukacinę programą „Duonos kelias“ ne tik kiekvienas formuosit savo duonelės kepalėlį, šausit į krosnį ir dar šiltą parsivešit į namus, bet ir prisiliesti prie kitų amatų, o pabaigoje susėsite prie gausaus vaišių stalo.
Kokia gi duonelė be naminio sviesto. Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus (Dvaro g. 6, Paežeriai) kviečia į edukacinę programą „To sviestelio gardumas“. Tai praktinė pažintinė programa apie sviesto gaminimą ir jo kelią iki stalo. Lankytojai dalyvauja sviesto mušimo procese, pabaigoje ragauja naminės duona su pačių programos dalyvių sumuštu sviestu. Kultūros centras-muziejus siūlo ir daugiau edukacinių programų, apie kurias galite paskaityti www.pezeriai.info.
Nuvykę į Vištytį galėsite apsilankyti vėjo malūne ir sužinoti kaip gi grūdai pavirsdavo miltais. Tiesa, lankymąsi malūne iš anksto reikia susiderinti su Vištyčio regioninio parko lankytojų centru, kuriame taip pat rekomenduojame apsilankyti, kadangi čia bus paneigti visi mitai apie apdainuotas Suvalkijos lygumas.
Kadangi kalvos ne itin tinkamos žemdirbystei, todėl pievos gausiai žiedais aplipusios, o tai – rojus bitėms. Kvapnaus medaus jums pasiūlys įsigyti Rasa Vilkaitienė.
Kur žiedai – ne tik puikus medus, bet ir vaistažolių pilni aruodai. Ekologiškas Jūratės Rutkauskienės vaistažolių ūkis pasiūlys įvairiausių natūralių protėvių patikrintų vaistų.
Ne vien tik vaistažolės, bet ir kavos pakaitalai turi daugybę naudingų savybių. Žinoma, pastarieji atsirado gal būt labiau dėl to, kad tikra juoda kava buvo prabangos prekė, o išradingi kaimo žmonės rado būdą kaip spalva, skoniu ir kvapu panašų gėrimą pasigaminti. Šiandien viskas apsivertė aukštyn kojomis ir kavos pakaitalai iš naujo įvertinami. Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Jono Basanavičiaus gimtinė (Gimtinės g. 17, Ožkabalių I kaimas) siūlo lankytojams edukacinę programą „Gilių kava – jaunam stiprybė, senam sveikata“. Greta ošintis Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynas kasmet gausiai padovanoja gilių, kurias, kaip tikri suvalkiečiai, muziejaus darbuotojai renka ir patys gamina gilių kavą, kuri pripažinta tautiniu paveldu.
Norintys tikros juodos kavos gali apsilankyti Vilkaviškio autobusų stotyje esančioje parduotuvėje „Premo“ (Vytauto g. 103), kur galės paskanauti arba įsigyti Vilkaviškyje skrudinamos kavos „Coffee cruise“. Jei Vilkaviškis jums ne pakeliui, užsukite į jų firminę parduotuvę skrudinimo ceche (Pagramdų k.).
Kaip gi kava be gardžių, riebių iš tikros grietinėlės pagamintų ledų. Vilkaviškio miesto pakraštyje įsikūręs ledų fabrikas „Art Glacio“ (Pilviškių g. 48, Vilkaviškis). Čia gaminami ledai išsiskiria savo kokybe, o fabrikas pelnytai gali didžiuotis eksportui gaminamais košeriniais ledais, kuriuos pagaminti nėra taip paprasta. Greta fabriko įsikūrusi „Gardžių ledų krautuvėlė“ iš kurios bene kiekvienas išeina pilnais glėbiais įvairiausių skonių ledų.
Dažno šventinis stalas neįsivaizduojamas be šakočio. Vilkaviškio rajone yra keletas kepėjų, todėl siūlome paragauti jų visų kepamų raguolių, kad atrastumėte savo skoniui tinkamiausią. Šimtametes tradicijas puoselėjantys „Naminiai Jolantos šakočiai“ (www.ekosakotis.lt) yra pripažinti tautiniu paveldu, o parodoje „Rinkis prekę lietuviškąׅ“ pelnė aukso medalį. Ilgiausiais ragais garsėja Eglės šakočiai (J. Basanavičiaus g. 15, Kybartai), kuriuos dar vietiniai žino kaip Matlaukio šakočiais. „Liepų“ kaime Liepų gatvėje (Liepų g. 37, Gižai) gimsta tarsi labai šakoti liepų kamienai – DJ šakočiai. Čia galėsite taip pat įsigyti ir grybukų, riešutėlių bei kitų skanėstų. „Karalkrėslio kepyklėlė“ (Užbalių g. 4, Karalkrėslis) pasiūlys įsigyti ne tik grybukų, bet ir eglių, žagarėlių, šimtalapių, įvairiausių pyragų ir net naminės duonos.
Štai, apsukus ratą vėl sugrįžom prie duonelės. Ar esate ragavę naminę duoną pamirkytą sėmenų aliejuje? Senojoje Vilkaviškio aliejinėje (S. Nėries g. 48, Vilkaviškis) galėsite įsigyti senoviniu būdu spaudžiamo aliejaus. Norintiems ir kitokių skonių aliejų siūlome pasidairyti po „Suvalkijos aliejaus“ lentynas (Premo parduotuvė, Vytauto g. 103, Vilkaviškis; www.suvalkijosaliejus.lt), kuriose nugulę net 11 rūšių sėklų šaltai spausti aliejai. Važinėdami po Suvalkijos kalvas užsukite į Užbalius (Širvintos g. 21), kur galėsite įsigyti sėmenų arba kanapių šaltai spausto „Skiltelės“ aliejaus.
Nuo seno Suvalkija garsėja skilandžiais, o štai „Gardulio“ (www.gardulis.lt) gaminami pripažinti ir tautiniu paveldu. Tiesa, tautiniu paveldu pripažintų produktų pas juos yra ir daugiau, jie gaminami laikantis visų Suvalkijos krašto kulinarinių tradicijų, išsaugoję visą šiam kraštui būdingą kokybę ir skonį. Išskirtinę kokybę puoselėja „Provincijos mėsa“ ( Marijampolės g. 1, Gižų k.), kurios pagrindiniai principai – gaminti natūraliai ir kokybiškai. Dauguma gaminių yra šalto rūkymo, tačiau šeimininkai asortimentą plečia atsižvelgdami į pirkėjus ir siekia pasiūlyti kuo platesnį prekių asortimentą, kad kiekvieno skonis būtų patenkintas.
Kaip gimsta naminis varškės sūris, tikriausiai žino daugelis, bet Vilmanto Navicko ūkis siūlo paskanauti naminio fermentinio sūrio (galite įsigyti „Premo“ parduotuvėje Vytauto g. 103, Vilkaviškis; „Provincijos mėsa“ parduotuvėje Marijampolės g. 1, Gižų k.). Jei manote, kad fermentiniai sūriai atsirado ganėtinai neseniai, tuomet klystate, kadangi anot istorikų, tokių sūrių gamyba galėjo įsitvirtinti Lietuvoje jau XVI – XVIII a.
Visais laikais žmonės norėjo nors truputį pasisaldinti gyvenimą, tad nenuostabu, jog jau nuo neatmenamų laikų vienas iš seniausių verslų – bitininkystė. Įvairių skonių medaus siūlo bitynas „Saulės ašara“, o „Vaško artelėje“ (Vytauto g. 16, Vilkaviškis) pagamintos žvakės puikiai sušildo namus, dezinfekuoja orą, skleidžią puikų natūralų vaško kvapą. Natūralaus vaško žvakėmis sukurti jaukius namus padės ir internetu parduodamos, Klampučiuose kuriamos @NatūralausBičiųVaškoŽvakės (ieškokite socialiniame tinkle facebook).
Medaus populiarumą rodo ir tai, kad Didžiųjų Šelvių kaimo bendruomenė (Saulės g. 8, Didieji Šelviai) įrengė edukacinį centrą „Šelvių medutis“. Lankytojams siūlomos 8 edukacinės programos, kurių metu pasakojama kur ir kaip bitės renka medų, kaip atrodo avilys, bitininko rūbai, išgirsta apie vaško atsiradimą, medaus rūšis, išklauso kokia medaus nauda žmogui, patys pabando atsiakiuoti korį, išsukti medų ir kt. Taip pat centre siūloma su medumi nesusijusi, bet senąsias tradicijas pristatanti edukacinė programa „Karpinių ažūrai“.
Keičiantis laikams, keičiasi ir tradicijos, bet dirbiniai iš popieriaus vis dar labai populiarūs, tik įgavę kitokias formas. „Kai svajojam“ (socialiniame tinke facebook @kaisvajojam) skrebinimo pagalba kuria nuostabius sveikinimus, kvietimus, žaisliukus ir kitus atributus, kurie niekada nebūna vienodi ir reikalauja ypatingo kruopštumo. Ten pat galite rasti ir kitą šventinę atributiką – stalo korteles, laikraštukus, nutrinamus loterijos bilietus, advento kalendorius, šventinius dovanų rinkinius. O jei kažko tarp pavyzdžių nerasite, pagamins jums ko užsigeisite.
Didelio kruopštumo reikalauja kosmetikos gamyba, todėl Ramoniškių kaimo bendruomenės narės „Ramoniškių pelėmis“ pasivadino ir susibėgo į būrį dėl bendro tikslo – gaminti kosmetiką ir pristatyti jos gaminimo paslaptis. Tiesa, pradžioje lankytojams siūlė edukacinę programą „Muilo kelias“, tačiau azarto vedinos vis naujų dalykų mokosi ir dabar kuriamų produktų asortimentas labai platus – kieti šampūnai, lūpų, rankų balzamai, hidrolatai, kremai ir kt.
Aukšta kokybe išsiskiria alpakų ūkyje (Pracapolės g., Augalų kaimas) gaminami rankų darbo gaminiai iš minkštesnės ir tvirtesnės nei kašmyro, lengvesnės nei avies, švelnios kaip merinosų, alpakų vilnos. Priklausomai nuo alpakos amžiaus bei veislės, jos vilna vidutiniškai 4-6 kartus geriau išlaiko šilumą nei avies. Atspari purvinimuisi, neturi lanolino, todėl tinka ir alergiškiems žmonėms bei joje nesiveisia kandys. Atvykę į ūkį čia pat galėsite įsigyti vienetinių rankų darbo gaminių.
Nors alpakų vilna greitai užkariauja pirkėjų širdis, tačiau visgi nereikėtų toli pabėgti nuo tradicijų. Tą primena savo dirbiniais audėja Janina Blažukienė kartu su dukra Edita Šūmakariene bei jos anyta Vilija Šūmakariene ir kitomis jų bendramintės. Jau keliolika metų audėjos pluša prie staklių ir kuria tautinius kostiumus ir nemanykit, kad tik lietuviškus. Teko ir norvegišką nuausti. Pedagogė J. Blažukienė taip pat siūlo juostų audimo edukacines veiklas, o ateities planuose – dar didesni užmojai (www.www.tautiniaidrabuziai.lt).
Tai tik maža dalis mūsų krašto gamintojų, kurie kuria su didele meile ir užsidegimu, todėl kviečiame atrasti kiekvieno iš jų gaminamą produkciją.
Maršrutas ir nuotraukos parengti įgyvendinant projektą „Vilkaviškio TVIC turizmo inovacijos“ finansuojamą Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros.
Atsiliepimai