Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras, VšĮ

Kalviškosios kryždirbystės paroda J. Basanavičiaus gimtinėje

Parodos

Tarp lietuvių liaudies mažosios architektūros paminklų svarbią vietą užima kalvių dirbti geležiniai kryžiai – geležinės viršūnės. Geležinėmis viršūnėmis buvo puošiami koplytstulpiai, stogastulpiai, koplytėlės, kryžiai, šventorių bei kapinių vartai. Tai ne tik puikūs kalvystės pavyzdžiai, bet ir ikikrikščioniškus laikus menančios formos ir simboliai. Čia susipina saulės spinduliai, pusmėnuliai, žalčiai, augalai. Šie motyvai aptinkami buities daiktuose, tekstilėje, balduose. Lietuviškų kalviškų kryžių ornamentai buvo perduodami iš kartos į kartą, tad daugelis jų liko nepakitę arba labai mažai pakitę. Liaudies kalviai dirbo kartu su liaudies architektais, meistrais statytojais. Viršūnės, kaip ir kiti geležies dirbiniai, buvo kalamos paprasčiausiais įrankiais.
Respublikinės kalviškosios kryždirbystės konkurso „Lietuvos Kalvių Kalvis“ nominacijos tikslas – skatinti UNESCO globojamą Lietuvos kryždirbystę, kalvių kūrybiškumą, palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias kalviškosios kryždirbystės tradicijas, pagerbti talentingiausius meistrus – kalvius, gaivinančius užmirštas technikas ir technologijas, pritaikančius jas šiandienos poreikiams.
2009 metais Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos atgaivinto konkurso Kalvių Kalvio vardas suteikiamas kas treji metai Lietuvos kalviams už reikšmingą ir kūrybišką kalviškosios kryždirbystės plėtojimą. Nominacijai gauti vertinami per pastaruosius penkerius metus sukurti kalviškosios kryždirbystės kūriniai bei kraštovaizdyje įgyvendinti projektai.
Šių metų projektas skiriamas Sūduvos metams paminėti. Parodoje pristatomas 41 kalvių darbas.
Projekto rėmėjas – Lietuvos Kultūros taryba